Maklumat

 

Peniaga dibayar wang palsu RM50

Mangsa-mangsa yang telah dibayar nota RM50 semasa waktu sibuk dan mereka tidak mempunyai masa untuk memeriksa.

Nota-nota yang dibuat menggunakan separuh nota RM50 dan separuh lagi dicetak dan ditampal di atas kertas.

Ia tidak mudah untuk melihat perbezaan dalam nota palsu.

lama A palsu: Chan menunjukkan kedua-dua belah kertas RM50.

"Terdapat begitu ramai pelanggan di kedai saya jadi apabila saya menerima RM50, ia tidak pernah berlaku kepada saya untuk memeriksa. Saya hanya menyedari bahawa itu adalah palsu pada akhir hari apabila saya mengira kutipan pada hari itu. Nota tertentu dirasai berbeza, "kata penjaja gerai pemilik Chan Kam Wii, 54.

Kedai kopi pemilik Tan Poh Teng berkata pekerja turut menerima dua wang palsu RM50 dalam tempoh yang sibuk.

"Saya mengambil wang kepada bank dan kemudian barulah mendapat tahu tentang wang palsu."

Mangsa-mangsa yang menekankan perkara itu kepada MCA Wangsa Maju, Datuk Yew Teong Look.

"Pemalsuan adalah satu kesalahan yang serius dan saya akan melaporkan ini kepada pihak polis. Saya nasihat orang ramai, terutamanya mereka yang menjalankan perniagaan, untuk melihat keluar bagi pesalah-pesalah, "katanya.

Yew berkata notis kepada nota palsu akan ditempatkan di kawasan Setapak Desa untuk memberi amaran kepada orang ramai.Cara Mengesan palsu US Dollar (USD)

Orang ramai mempunyai peranan dalam mengekalkan integriti mata wang AS. Anda boleh membantu melindungi daripada ancaman daripada pemalsu dengan menjadi lebih biasa dengan mata wang Amerika Syarikat.

Lihatlah wang yang anda terima. Bandingkan nota suspek dengan nota tulen mazhab yang sama dan siri, memberi perhatian kepada kualiti cetakan dan kertas ciri-ciri. Cari perbezaan, tidak persamaan.

Palsu Tulen

Potret Potret tulen kelihatan seperti hidup dan menonjol jelas dari latar belakang. Potret palsu biasanya tidak bermaya dan rata. Details bergabung ke dalam latar belakang yang sering terlalu gelap atau burik.


Palsu Tulen

Rizab Persekutuan dan Perbendaharaan Seals Pada rang undang-undang yang tulen, mata melihat gigi daripada Rizab Persekutuan dan Perbendaharaan meterai adalah jelas, yang berbeza, dan tajam. Meterai palsu mungkin mempunyai tidak sekata, tumpul, atau pecah mata melihat-gigi.


Palsu Tulen

Sempadan ini garis-garis halus di sempadan rang undang-undang yang tulen adalah jelas dan tidak terhenti. Pada palsu, garis dalam margin luar dan scrollwork mungkin kabur dan kurang jelas.


Palsu Tulen

Nombor Siri

Nombor tulen siri mempunyai gaya yang tersendiri dan sama rata jarak. Nombor siri yang dicetak dalam warna dakwat yang sama seperti Seal Perbendaharaan. Pada palsu, nombor siri mungkin berbeza dalam warna atau warna dakwat dari meterai Perbendaharaan. Nombor tidak boleh seragam jarak atau sejajar.


Palsu Tulen

Kertas kertas mata wang tulen mempunyai gentian merah dan biru kecil tertanam di seluruh. Selalunya pemalsu cuba untuk meniru serat ini dengan mencetak garisan merah dan biru kecil di atas kertas mereka. Tutup pemeriksaan menunjukkan, bagaimanapun, bahawa pada nota palsu garis dicetak pada permukaan, tidak tertanam di dalam kertas. Ia adalah menyalahi undang-undang untuk mengeluarkan semula karya tersendiri yang digunakan dalam pembuatan mata wang Amerika Syarikat.

Dibangkitkan Nota mata wang kertas tulen kadang-kadang diubah dalam usaha untuk meningkatkan nilai mukanya. Salah satu kaedah yang biasa adalah untuk angka gam dari nota denominasi yang lebih tinggi untuk sudut-sudut nota denominasi yang lebih rendah. Ini bil juga dianggap palsu, dan orang-orang yang mengeluarkan mereka tertakluk kepada penalti yang sama sebagai pemalsu lain. Jika anda mengesyaki anda memiliki nota yang dibangkitkan:


 • Bandingkan angka denominasi pada setiap penjuru dengan denominasi bertulis daripada di bawah nota (depan dan belakang) dan melalui meterai Perbendaharaan.
 • Bandingkan nota suspek ke nota tulen mazhab yang sama dan tahun siri, membayar perhatian khusus kepada potret, Skema dan wang angka.

Dibangkitkan Nota

 

 

Kedudukan Ciri-ciri Penting

Penghitungan Ciri-ciri


$ 10 Front (2004 Series)

$ 10 Front (2004 Series)

 


$ 20 depan (2004 Series)
$ 20 depan (2004 Series)


$ 20 Front (1996 Series)
$ 20 Front (1996 Series)


$ 20 Kembali (1996 Series)
$ 20 Kembali (1996 Series)


$ 20 depan (1990-1995 Siri)
$ 20 depan (1990-1995 Siri)


$ 20 Kembali (1990-1995 Siri)
$ 20 Kembali (1990-1995 Siri)

 $ 50 Front (2004 Series)
$ 50 Front (2004 Series)

 


$ 50 Front (1996 Series)
$ 50 Front (1996 Series)


$ 50 Kembali (1996 Series)
$ 50 Kembali (1996 Series)


$ 50 depan (1990-1995 Siri)
$ 50 depan (1990-1995 Siri)


$ 50 Kembali (1990-1995 Siri)
$ 50 Kembali (1990-1995 Siri)

 $ 100 Front (1996 Series)
$ 100 Front (1996 Series)


$ 100 Kembali (1996 Series)
$ 100 Kembali (1996 Series)

$ 100 depan (1990-1995 Siri)
$ 100 depan (1990-1995 Siri)


$ 100 Kembali (1990-1995 Siri)
$ 100 Kembali (1990-1995 Siri)


Ciri-ciri reka bentuk untuk Siri 2004 Dikeluarkan Mata

Pada tahun 2004, Amerika Syarikat mula mengeluarkan mata wang dengan reka bentuk baru pelbagai warna dan ciri-ciri keselamatan tambahan. Unsur-unsur ini digabungkan untuk meningkatkan kerumitan mata wang AS dan cuba untuk menghalang pemalsuan. Ciri-ciri keselamatan yang sedia ada seperti benang keselamatan, microprinting, tera air, dan dakwat optik-ubah termasuk dalam nota baru dan hanya berubah sedikit.

Design Baru
Gaya 2004 mata wang AS mempunyai tokoh-tokoh sejarah yang sama dan simbol kebangsaan sebagai tua nota siri, di samping mempunyai saiz yang sama dan tekstur bil tua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri-ciri baru yang unik kepada gaya nota 2004:

 • A baru latar belakang yang berwarna-warni mengimbangi dicetak
 • Sebuah potret sedikit di luar pusat tanpa sempadan
 • Simbol ikonik di sebelah kanan portait yang dicetak dengan dakwat pigmen logam
 • A baru warna-perubahan dalam dakwat optik berubah-ubah (OVI), dari tembaga untuk Green, apabila melihat bilangan di sudut kanan bawah rang undang-undang apabila dilihat dari sudut yang berbeza
 • Benang keselamatan adalah sama kecuali untuk bil $ 50 di mana ia adalah 50% lebih luas dan dalam kedudukan yang sedikit berbeza.
 • Microprinting muncul di kawasan-kawasan yang berbeza pada setiap mazhab.

Walaupun semua denominasi mata wang awal dengan siri 1996 mempunyai ciri-ciri keselamatan, bilangan ciri-ciri akan berbeza-beza mengikut denominasi nota dan siri.

Ciri-ciri reka bentuk untuk Siri 2004 Dikeluarkan Mata

Kertas (Siri 2004) Seperti mata wang Series sebelum, gentian merah dan biru yang tersendiri yang hadir, di bawah dakwat berwarna di latar belakang. Seperti tahun 1996 mata wang gaya, setiap denominasi menanggung watermark menggambarkan tokoh sejarah yang sama seperti potret, kedudukan di sebelah kanan potret di bawah dakwat berwarna-warni. Dalam rang undang-undang $ 10, lubang di dalam latar belakang yang berwarna-warni membenarkan tontonan lebih mudah daripada gentian keselamatan merah dan biru dan watermark. Jika anda ragu-ragu bahawa rang undang-undang adalah tulen, minta Perkhidmatan Rahsia Amerika Syarikat, bank anda atau jabatan polis tempatan anda .
Ciri-ciri reka bentuk untuk siri 1996-2003a Dikeluarkan Mata

Oleh kerana peningkatan kecanggihan dalam industri percetakan, Amerika Syarikat mula mengeluarkan mata wang dengan reka bentuk baru dan ciri-ciri keselamatan tambahan. Unsur-unsur ini telah dimasukkan untuk membuat mata wang AS lebih mudah untuk mengiktiraf sebagai tulen dan lebih selamat terhadap teknologi pembiakan canggih yang boleh digunakan untuk pemalsuan. Ciri-ciri keselamatan yang sedia ada seperti benang keselamatan dan microprinting dimasukkan ke dalam tahun 1996 nota gaya dan hanya berubah sedikit. 1996 Ini Gaya telah dilaksanakan ke dalam tahun 1996, 1999, 2001, 2003, dan 2003a Series untuk mazhab antara $ 5 dan $ 100. The Design 1996 tahun 1996 mata wang gaya mempunyai tokoh-tokoh sejarah yang sama dan simbol kebangsaan sebagai tua nota siri, di samping mempunyai warna yang sama, saiz, dan tekstur bil tua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri-ciri baru yang unik kepada 1996 nota gaya:


 • A lebih besar, potret sedikit off-pusat yang menggabungkan lebih terperinci.
 • A watermark angka dalam potret.
 • Nombor baru siri yang terdiri daripada dua huruf awalan, lapan nombor, dan akhiran satu huruf. Surat pertama awalan menandakan siri (contohnya, siri 1996 adalah ditetapkan oleh huruf A). Surat kedua awalan menandakan Bank Rizab Persekutuan di mana nota itu dikeluarkan.
 • A universal Rizab Persekutuan meterai bukannya meterai individu untuk setiap Bank Reserve.
 • Benang keselamatan menunjukkan denominasi rang undang-undang itu kini terletak di kedudukan yang berbeza pada setiap denominasi. Benang keselamatan tertulis dalam gaya tahun 1996 juga termasuk bendera di semua mazhab kecuali bil $ 100. Selain itu, gaya thread 1996 berkilau dalam cahaya ultraungu. Warna pendarfluor adalah unik untuk setiap denominasi.
 • Dakwat optik berubah-ubah (OVI) perubahan dari hijau ke hitam dalam bilangan di sudut bawah kanan rang undang-undang apabila dilihat dari sudut yang berbeza, dalam semua nota gaya ini kecuali bil $ 5.
 • Microprinting muncul di kawasan-kawasan yang berbeza pada setiap mazhab.
 • Pada kedua-dua belah Nota Rizab Persekutuan, latar belakang dan reka bentuk potret kembali menggabungkan percetakan halus-line yang sukar untuk menyelesaikan atas peralatan pengimejan digital.

Walaupun semua denominasi mata wang awal dengan siri 1996 mempunyai ciri-ciri keselamatan, bilangan ciri-ciri akan berbeza-beza mengikut denominasi nota dan siri. Walau bagaimanapun, kemunculan asas semua mazhab tidak akan berbeza-beza.

Design Mata Wang Baru

Kertas (Siri 1996)

Bermula dengan Siri 1996, setiap denominasi menanggung watermark yang menggambarkan tokoh sejarah yang sama seperti potret, kedudukan yang baik untuk hak portrait.As dengan mata wang Series sebelum, merah yang tersendiri dan serat biru hadir.
Jika anda ragu-ragu bahawa rang undang-undang adalah tulen , tanya Perkhidmatan Rahsia Amerika Syarikat, bank anda, atau jabatan polis tempatan anda.

Ciri-ciri reka bentuk bagi Siri 1990-1995 Dikeluarkan Mata

Oleh kerana peningkatan dalam teknologi fotokopi warna, dua ciri-ciri keselamatan telah ditambah kepada Siri 1990, 1993 dan 1995 mata wang AS. Ciri-ciri ini baru muncul dalam nilai $ 5 melalui $ 100. Mata wang yang sedia ada dan siri baru ini akan bekerjasama mengedarkan sehingga mata wang yang sedia ada ditarik balik di bank Rizab Persekutuan dan cawangan.


Benang Keselamatan Bersurat - Siri 1996Keselamatan Bersurat Thread

Satu yang jelas, benang poliester tertulis telah dimasukkan ke dalam kertas mata wang tulen. Thread ini tertanam di dalam kertas dan berjalan secara menegak melalui medan yang jelas di sebelah kiri kesudahan Federal Reserve.

Dicetak di thread adalah pengecam denominasi. Pada $ 100 dan $ 50 mazhab, benang keselamatan yang mempunyai "USA 100" atau "USA 50" berulang-ulang di sepanjang keseluruhan benang. Mazhab yang lebih rendah (iaitu $ 20, $ 10 dan $ 5) mempunyai "USA" diikuti dengan nama pengenalan bertulis. Sebagai contoh, "USA PULUH USA PULUH" diulangi sepanjang keseluruhan benang.

Inskripsi dicetak supaya mereka boleh dibaca dari sama ada muka atau belakang nota. Benang dan percetakan hanya boleh dilihat dengan memegang nota sehingga sumber cahaya.

 Microprinting

Serentak dengan penambahan benang keselamatan, garis microprinting muncul pada rim potret membaca "AMERIKA SYARIKAT of America" dan berulang-ulang sepanjang sisi potret.

Dengan mata kasar, microprinting muncul sebagai sedikit lebih daripada satu barisan yang kukuh dan hanya boleh dibaca dengan menggunakan pembesaran. Microprinting tidak boleh tepat diterbitkan semula oleh mesin penyalin mesin pejabat atau pencetak.

Microprinting - Siri 1996 Microprinting - Siri 1996

Technologies Lanjutan Pemalsuan

Pemalsuan wang adalah salah satu jenayah yang paling lama dalam sejarah. Ia adalah satu masalah yang serius pada abad ke-19 apabila bank mengeluarkan mata wang AS mereka sendiri. Pada masa Perang Saudara, ia telah dianggarkan bahawa satu pertiga daripada semua mata wang dalam edaran adalah palsu.

Pada masa itu, terdapat kira-kira 1,600 bank-bank negara mereka bentuk dan mencetak nota mereka sendiri. Setiap nota dijalankan reka bentuk yang berbeza, sehingga sukar untuk membezakan 4,000 jenis melancung dari 7,000 jenis nota yang tulen.

Ia dijangka bahawa penggunaan mata wang negara pada tahun 1863 akan menyelesaikan masalah pemalsuan. Walau bagaimanapun, mata wang negara tidak lama lagi dipalsukan begitu meluas ia menjadi perlu bagi kerajaan untuk mengambil langkah-langkah penguatkuasaan. Pada 5 Julai, 1865, Amerika Syarikat Perkhidmatan Rahsia telah ditubuhkan untuk menindas pemalsuan.

Walaupun pemalsuan telah dikurangkan dengan ketara sejak penciptaan Perkhidmatan Rahsia, jenayah ini terus mewakili potensi bahaya kepada ekonomi negara dan rakyatnya. Kaedah pengeluaran yang digunakan dalam operasi pemalsuan telah berkembang sejak beberapa tahun dari kaedah tradisional percetakan mengimbangi mesin penyalin warna dan, lebih baru-baru ini, untuk pengimbas, komputer dan pencetak inkjet.

Perkhidmatan Rahsia telah berkata bahawa banyak pemalsu hari ini telah berpindah dari kaedah tradisional percetakan mengimbangi, yang mempunyai satu set kemahiran yang diperlukan, untuk pemalsuan yang dijana komputer. Penipu hari ini dapat menghasilkan wang palsu dengan latihan asas komputer dan kemahiran yang diberikan oleh percubaan dan kesilapan, dan pendidikan awam. Statistik lulus palsu dijangka meningkat kerana beberapa faktor: instrumen pengeluaran adalah lebih mudah didapati, keupayaan mesin ini terus meningkatkan dan teknik-teknik yang lebih mudah difahami oleh satu segmen yang semakin besar penduduk, termasuk mereka yang mempunyai niat jenayah .

Amerika Syarikat Perkhidmatan Rahsia kekal komited untuk toleransi sifar dan berazam untuk menyiasat setiap kes pemalsuan. Setiap kes pemalsuan, tidak kira betapa besar atau kecil, membawa kesan serius penahanan dan / atau denda.

Ciri-ciri Amerika Syarikat Kertas mata wang (USD)

Tiga jenis atau kelas mata wang kertas Amerika Syarikat adalah digunakan hari ini. Yang paling banyak - menyumbang 99 peratus daripada jumlah nilai dalam edaran - adalah nota Federal Reserve. Kebanyakan bakinya adalah Amerika Syarikat nota dan sijil perak, yang kadang-kadang dilihat tetapi tidak lagi dihasilkan.

Penetapan kelas yang catatan itu milik muncul di pusat atas mukanya. Setiap jenis dikenal pasti dengan warna tersendiri meterai Perbendaharaan dan nombor siri. Pada Rizab Persekutuan nota ini adalah hijau, atas Amerika Syarikat nota mereka merah, dan pada sijil perak mereka adalah biru.

Amerika Syarikat Nota

Rizab Persekutuan Nota

Perak Sijil

Setiap denominasi, tanpa mengira kelas, mempunyai potret yang ditetapkan dan kembali reka bentuk yang dipilih oleh Setiausaha Perbendaharaan.
Nota $ 500, $ 1,000, $ 5,000, dan $ 10,000 mazhab belum dicetak selama bertahun-tahun dan sedang ditarik balik daripada edaran. Potret yang terdapat pada nota ini adalah: McKinley pada $ 500, Cleveland pada $ 1,000, Madison pada $ 5,000 dan Chase pada $ 10,000.

 

Kaunter ~ diskret dan mendatar.
Terletak Diskriminasi dan mengira menjadi satu, dengan teknologi meniru, teknologi dan teknologi pengimbasan elektronik percetakan, kini lebih dan pembuatan palsu lebih realistik, ia perlu terus meningkatkan tunai mendaftarkan keupayaan membezakan. Struktur terdiri daripada nota berpintal, Stacker, nota, rak dan litar elektronik terdiri daripada enam bahagian.

Terutamanya terdiri daripada berpusing licin wang kertas wang kertas lembaga, menghantar nota lidah, getah rintangan, jatuh pinggan kertas, menyesuaikan skru, berpusing wang kertas apron dan komponen lain. Wang itu akan dikira satu demi satu twist bagi memastikan jumlah yang tepat. Penggunaan berterusan permukaan klasifikasi wang kertas: apron twist twist nota untuk pergi di permukaan bil, bil-bil berikut adalah rintangan kayu getah, supaya nota atas dan bil secara berasingan di bawah ini, untuk mencapai sub-lembaran.

Pada masa ini, pasaran adalah mengenai teknik-teknik pengenalan dan jenis daftar tunai kasar dibahagikan kepada kategori berikut:
Pertama, keupayaan untuk mengenal pasti yang paling kanan mempunyai kepala kecil 4, kepala besar, pengenalan neon, pengenalan inframerah.
Kedua, 2 perantaraan dengan kepala kecil, besar kepala pengenalan neon, pengenalan inframerah.
Ketiga, rendah perantaraan dengan kepala kecil 2, kepala besar, keupayaan pendarfluor untuk mengenal pasti (dengan biru dan bukan).
Keempat, salah satu yang lebih rendah dengan kepala yang besar, keupayaan pendarfluor untuk mengenal pasti (dengan biru ganti)
dalam kategori di atas untuk mengenalpasti produk Kaunter konfigurasi. Ini konfigurasi dan peranan kandungan ujian tertentu adalah seperti berikut:


pengesanan kepala Kecil : sensing magnet ialah penggunaan daftar tunai di dalam perasaan pas (kepala) untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan wang kertas isyarat magnet atau kekuatan. Proses mengira, rang undang-undang akan segera Mengira laluan melalui mesin, kepala magnet dipasang dalam saluran mesin, supaya mesin boleh dikesan Mengira rang undang-undang apabila isyarat magnet. Melalui litar analisis isyarat magnet, kita boleh membezakan antara wang kertas yang benar dan palsu. Terutamanya berurusan dengan kepala kecil dan ciri-ciri imej kesan RMB magnet, empat kumpulan kepala magnet kecil boleh mengendalikan imej yuan, 2 yuan hanya boleh berurusan dengan kepala peranan tandatangan kecil magnet.

Pengesanan pendarfluor : Pengesanan dijalankan bagi kertas. Ia adalah penggunaan wang tunai daftar yang dipasang di lampu ungu, lampu semasa Mengira terbuka, sinar ultraviolet (panjang gelombang cahaya biru 365nm) dilihat di permukaan rang undang-undang, sebagai titik adalah palsu, akan mempunyai "kesan pendarfluor" (dalam gelombang pengujaan ultraungu dibelaukan biru 420-460nm), penerima foto oleh pendarfluor Kaunter dikumpul dijana kesan telekomunikasi palsu, dan kemudian melalui litar, yang boleh menunjukkan sub-rang undang-undang adalah benar atau palsu. (Tetapi kini majoriti peredaran pasaran wang palsu boleh bergerak melalui kaedah pemeriksaan ini pseudo)

Pengesanan magnet besar : adalah penggunaan daftar tunai di dalam perasaan besar-besaran magnet (kepala) untuk mengesan wang kertas keselamatan isyarat line, supaya mesin boleh mengesan apabila Mengira wang kertas line kod keselamatan magnet. Selepas amplifikasi kod magnet melalui analisis litar, kita boleh membezakan antara wang kertas yang benar dan palsu dan wang.

Format pengesanan : Kaunter ialah penggunaan sensor mengira untuk mengesan saiz kertas kertas. Perkara utama adalah untuk menentukan lebar rang undang-undang itu adalah konsisten, secara amnya akan terdapat perbezaan wang palsu.

Ujian Pas IR : Ini digunakan untuk mengesan kualiti kertas wang kertas. Dalam proses inventori dan masa depan wang kertas di dalam mesin mengeluarkan pancaran inframerah sensor spektrum inframerah mata wang kertas diuji (kertas ketebalan yang berbeza dan kepadatan kapasiti penyerapan isyarat inframerah yang berbeza), menentukan ketebalan bil persoalannya adalah konsisten. Ketua perbezaan palsu yang lebih besar, mata wang sebenar akan menjadi lebih kecil. Walau bagaimanapun, nota dalam edaran untuk masa yang lama, biasanya buatan manusia pencemaran oleh orang luar, wang kertas ciri-ciri isyarat akan berubah, isyarat yang diperolehi dengan mengesan perbezaan datang, kaedah ini mempunyai beberapa pengenalan wang kertas baru kesan, tetapi bagi mereka yang menggunakan masa yang panjang atau mencemarkan wang kertas wang kertas proses pemeriksaan akan muncul positif palsu.

Peranan papan litar : Kaunter yang merupakan sebahagian daripada teras, semua dari neon, inframerah, magnet, dan laser mengesan format maklumat yang diterima, papan litar dalam pemprosesan cip litar untuk menentukan ketulenan wang kertas dan mengeluarkan laporan. Cip di papan litar, penyimpanan dalaman dengan wang sebenar dan maklumat yang palsu, supaya anda boleh menerima maklumat dan maklumat mata wang sebenar dalam proses perbandingan cip asal, ia adalah pengenalan yang lebih tepat.

Peranan perisian : Perisian adalah Kaunter kekuatan teknologi teras, pengiktirafan dan rawatan setakat ini kaedah pengiraan oleh perisian, teknologi penyelidikan dan pembangunan perusahaan dan dicerminkan dalam hal ini, iaitu, wang palsu seseorang dan keupayaan untuk mengenal pasti lebih seperti.

 

Mengenai wang kertas counter ~
kaunter wang kertas asas sahaja menyediakan sejumlah nota dari corong bekalan. Kaunter yang lebih maju boleh mengenal pasti nilai yang berbeza untuk menyediakan nilai mata wang jumlah wang kertas bercampur-campur. Beberapa kaunter wang kertas juga dapat mengesan wang palsu sama ada magnet dan cahaya Hitam.  Black cahaya pengesan berasaskan (cahaya UV) mengeksploitasi hakikat bahawa di banyak negara, wang kertas tulen mempunyai simbol mencerminkan kepada mereka yang menunjukkan hanya di bawah cahaya hitam. Selain itu, kertas yang digunakan untuk mencetak wang tidak mengandungi mana-mana agen mencerahkan yang membuat kertas komersil berkilau di bawah cahaya UV. Kedua-dua ciri-ciri yang membuat nota palsu kedua-duanya lebih mudah untuk mengesan dan lebih sukar untuk menghasilkan berjaya.

A timbunan nota bank yang diletakkan di ruang mesin, dan kemudian satu nota pada masa itu diluluskan melalui mesin. Dengan mengira berapa kali nota diluluskan oleh sensor, mesin boleh mengetahui berapa banyak wang yang telah diletakkan dalam petak.

Mengenai syiling Kaunter ~
counter syiling boleh merujuk kepada peranti yang kedua-dua jenis dan bilangan syiling pada masa yang sama, atau hanya tuduhan presorted syiling yang semua saiz yang sama atau nilai.

Satu kaunter khas syiling presorted menggunakan mangkuk dengan cakera berputar berubah pada bahagian bawah untuk memutar syiling sekitar perimeter mangkuk. Pembukaan di pinggir mangkuk hanya cukup luas (mengikut penetapan tebal & diameter syiling) untuk menerima satu syiling pada satu masa. Syiling sama ada melalui kaunter cahaya rasuk, atau ditolak melalui musim bunga dimuatkan cam yang hanya menerima satu syiling pada satu masa.

Mengenai Auto pengesan mata wang ~
Auto pengesan mata wang atau Auto pengesan nota palsu adalah alat yang menentukan jika sekeping mata wang adalah palsu atau tidak.
Alat-alat ini digunakan secara meluas dalam semua harga runcit kedai-kedai seperti Changers Wang, Bank, Syarikat Kewangan, Super Market , Hiburan. yang menerima bayaran dan mengetepikan produk kepada pelanggan. Mereka juga digunakan dalam petro stesen dan di pasar raya. Proses ini melibatkan pemeriksaan mata wang yang telah dimasukkan, dan dengan menggunakan pelbagai ujian (UV, MG, IR) menentukan sama ada mata wang adalah palsu. Sejak parameter adalah berbeza untuk setiap mata wang, pengesan mesti diprogramkan untuk setiap jenis yang mereka menerima. Dalam operasi, jika nota itu diterima ia dikekalkan oleh mesin dan diletakkan di dalam peranti storan. Jika perkara tersebut ditolak, mesin kembali nota dengan menolak nota keluar dan pelanggan perlu mengeluarkannya daripada slot di mana ia diletakkan.CIRI-CIRI KESELAMATAN WANG KERTAS RINGGIT MALAYSIA

Untuk membantu anda mengenal pasti ketulenan wang kertas, ciri-ciri keselamatan utama wang kertas Malaysia (siri ketiga) adalah seperti berikut:
KertasWang kertas Ringgit Malaysia dihasilkan daripada kertas berkualiti tinggi yang diperbuat daripada kapas. Apabila disentuh, wang kertas terasa kesat sedikit dan apabila diramas pula ,hasilnya ialah bunyi kerang upanyang unik.

Potret Yang di-Pertuan Agong Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama yang terdapat di sebelah kanan wang kertas adalah salah sesuatu ciri pencegah pemalsuan yang sukar untuk disalin atau diikut.

Potret Tanda Bayang Imej samar-samar Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama boleh dilihat pada petak kosong di sebelah kiri wang kertas,sekiranya ditatap pada cahaya. Imej daripada cahaya ini bercorak 3 dimensi dengan alunan warna gelap dan terangyang berbeza-beza dalam keadaan lembut dan berbayang, tanpa garisan luar yang nyata.
Di bahagian bawah potret tanda bayang ini terdapat angka berkaitan.Sebagai contoh, angka 50 dipaparkan untuk denominasi RM50.

Benang Keselamatan Benang keselamatan ini ditenundi permukaan sebelah belakang wang kertas. Apabila dilihat pada cahaya,benang ini kelihatan seperti satu garisan lurus yang kehitaman dengan huruf dan nombor yang berkaitan dicetak berulang kali.
Sebagai contoh, “BNMRM50” dicetak berulang kali pada wang kertas denominasi RM50.

Ciri-ciri LEAD Di sebelah kanan wang kertas denominasi RM50 dan RM100, terdapat jalur hologram yang berkilau. Jalur hologram ini mengandungi 3 perkara,iaitu:
– Imej yang sama dengan yang terdapat di sebelah kanan potret Yang di-Pertuan Agong Pertama
– Imej yang menunjukkan angka denominasi (contoh RM50)
– Imej huruf-huruf “BNM”• Ciri-ciri PEAKCiri-ciri PEAK ini terdapat di bahagian tengah wang kertas. Apabila dilihat darisudut yang berlainan pula, angka denominasi boleh dilihat di pertengahan kotak.sebagai contohnya, angka 50 dicetak untuk wang kertas denominasi RM50.

•`Tanda Pandang Telus Bunga raya di bahagian atas dan bawah wang kertas adalah serupa di kedua-duabelah permukaan (depan dan belakang) wang kertas.

Cetakan Intaglio Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama,nombor denominasi corak dan perkataan ‘BANK NEGARA MALAYSIA’ adalah dicetak dengan beberapa lapisan dakwat halus untuk menghasilkan kesan timbul.


Bagaimana untuk mengenal pasti wang palsu?


Kualiti Kertas:

nota Tulen dicetak pada kapas tenunan halus yang mempunyai rasa bertekstur serat yang amat berbeza daripada kertas biasa, dan kertas biasa adalah tebal. Watermark: Untuk memeriksa watermark, anda boleh memegang kertas tersebut kepada cahaya. Nota tulen akan mempunyai tera air pada kertas. Pemalsu akan mencetak tera air di atas kertas, ia adalah kabur dan dapat melihat dengan jelas. Kejelasan percetakan: . Di bawah penelitian dekat terperinci nota palsu akan kelihatan kemas dan kurang terperinci yang boleh dilihat dalam nota tulen Kualiti percetakan: nota tulen dicetak pada "Intaglio" mesin yang menimbulkan dakwat di luar kertas dan memberikan rasa bertekstur unik. Jika mencetak pada nota anda adalah rata, ia boleh menjadi palsu. thread Metal: Kadang-kadang pemalsu cuba untuk "foil panas" jalur ke nota - tetapi pada nota yang tulen ini harus dijalankan melalui kertas. Holographic: Nota Real akan mempunyai kualiti holografik tinggi, tetapi pemalsu cuba untuk mendapatkan pusingan ini dengan mencetak satu foil ultra halus pada pada nota. Nombor siri: nota Tulen mempunyai nombor siri individu. Tetapi pemalsu akan sering tidak mengganggu - jadi jika dua atau lebih daripada nota anda mempunyai nombor yang sama maka mereka palsu. Dan untuk nota tulen seperti Malaysia Ringgit, nombor siri di belakang adalah mencerminkan di mana nota palsu tidak.

 

Sistem Rondaan Keselamatan (Guard Tour System)

Sistem Rondaan Keselamatan ialah sebuah sistem lengkap yang digunakan oleh pengawal keselamatan. Ia dapat menghasilkan laporan secara terperinci mengenai maklumat rondaan.

Teknologi unik (touching) dan teknologi RFID (Radio Frequency Identification) digunakan oleh sistem rondaan ini. Laporan rondaan boleh dihasilkan dengan tepat dan cepat dengan mengunakan komputer.

Sistem rondaan ini biasanya digunakan di kilang-kilang, kondominium, bangunan-bangunan komersial dan kawasan perumahan. Selain daripada itu, ia juga sesuai untuk sebarang tugas yang melibatkan rondaan dan pemantauan seperti polis, tentera, rukun tetangga, hospital, lapangan terbang, pembinaan dan sebagainya.

Dengan penggunaan sistem rondaan mereka tidak boleh menipu lagi. Click here for product information